Berättelser från Centralpalatset

Möt Johan Mollberg på Bio Roxy

Bio Roxy som ligger i Centralpalatset, är en biograf med en historia som sträcker sig långt bak i tiden. Johan Mollberg är föreståndare för biografen och har arbetat här sedan 1996. Han uttrycker sin kärlek till platsen genom orden:

”Man kommer få bära ut mig härifrån.”

Biografen är inte bara en plats för filmälskare, utan också en viktig kulturinstitution i Örebro.

En biograf sedan start

Redan innan Centralpalatset byggdes fanns det en biograf på platsen som bland annat gick under namnet Sirius och senare Biografteatern. När Centralpalatset skulle byggas var det självklart att det skulle inrättas en ny biograf i huset. Den nya biografen döptes till Röda Kvarn, ett namn inspirerat av den franska nöjesinstitutionen Moulin Rouge.

”Det var inritat i byggplanerna från början, på exakt samma plats och i samma riktning. Som jag har förstått det var det Adolf Lindgren som tyckte att det skulle vara en biograf här.”

Redan under slutet av 1920-talet gick biografen igenom en omfattande renovering i samband med filmens tekniska utveckling där den första ljudfilmen gjorde sitt intåg. Det var då biografen fick sitt nuvarande namn, Bio Roxy. Det är inspirerat av en man i USA som kallades just det, och som byggde världens största biograf i New York. Ironiskt nog blev Bio Roxy Örebros minsta biograf, men namnet lever kvar än.

Från stumfilm till dagens filmupplevelser

Under biografens tidiga år visades enbart stumfilm som var tonsatt av en orkester med levande musik.

”Det fanns en hel yrkesgrupp av biografmusiker som till och med hade en egen fackförening. Men när ljudfilmen kom på 1920-talet blev det bråttom att hitta en teknisk lösning, annars riskerade man att tappa publik. Lösningen blev att lägga ett ljudspår direkt på filmremsan, och redan runt 1930 hade ljudfilm med tal slagit igenom helt”, berättar Johan.

Biografens roll i Örebro

Under många år drevs Bio Roxy av fastigheten själva. Det var en vaktmästare i huset som också var maskinist och körde filmerna i biografen. När sedan SF tog över driften på 1960-talet blev biografen en plats för smalare filmer och det gick ofta repriser här, medan de stora filmpremiärerna visades på andra större biografer i stan.

”Många filmer fick gå och tuffa vidare på Roxy efter att de visats på de större biograferna. Den här biografen blev tyvärr lite eftersatt, och under en period ansågs det lite B att gå hit”, berättar Johan.

När kommunen tog över biografen 1989 förändrades mycket. Den rustades upp och blev en viktig del av stadens kulturliv.

”Man höjde standarden och gjorde den till en skolbiograf. Vi har också fått ett bredare utbud och idag är vi en så kallad komplementbiograf, vilket innebär att vi visar filmer som anses ha ett kulturellt värde och som får stöd av Svenska Filminstitutet.”

De vackra glaslamporna som pryder salong 1 är specialbeställda från Orrefors.

Renoveringar och förändringar under åren

När kommunen tog över 1989 rustades Bio Roxy upp för att höja standarden. Maskinrummen byggs om, lokalerna fräschas upp och den ikoniska baldakinen restaureras med hjälp av originalritningar från 1959.  

”På den tiden var det glasrör med gas i som lyste upp skylten, men när de gick sönder tog man bara bort dem i stället för att laga. Det gjorde att den såg sliten ut, och när kommunen tog över var det mer hål än ljus kvar i baldakinen.”

Johan berättar att hans företrädare, Kjell Andersson, gjorde ett riktigt fynd och hittade en gammal ritning instoppad i en vägg. Den visade exakt hur skylten sett ut från början, och som tur var fanns företaget som hade byggt den kvar. De kunde tillverka nya rör, precis som de såg ut förr.

2011 byggdes en mindre biosalong i källaren som tidigare agerat förråd av en målarfirma. År 2018 genomgick salong 1 en omfattande renovering där golv och tak byttes ut, ett nytt ljudsystem installerades och nya stolar monterades.

”Det gamla golvet var i så dåligt skick att vi var tvungna att bygga ett nytt tjockt trägolv över det gamla. Renoveringen tog över ett halvår.”

Entren till biografen. Till höger syns kiosken.

Bio Roxys filmutbud

Idag är Bio Roxy en komplementbiograf, vilket innebär att den fokuserar på filmer som anses ha ett kulturellt värde. Biografen är en del av Europa Cinemas, en EU-organisation som stödjer spridningen av europeisk film. Publiken består av både trogna besökare och nya filmälskare som upptäcker biografens ibland lite udda utbud.

”Vi har ju rykte om oss att visa konstig film, men ibland blir vi förvånade över vilka som dyker upp. För ett tag sedan visade vi en film om motorcykelsporten enduro det kom massor av folk som aldrig hade varit här förut. Men många känner till oss och vet hur de hittar hit, så vårt varumärke är nog mer förankrat än man kan tro.”

Kultur är viktigt

”Vi fyller en funktion genom att vi visar ett annat utbud, vi erbjuder skolbio och vi bevarar en gammal kulturinrättning som annars hade försvunnit” , konstaterar Johan.

Trots förändringarna i filmbranschen har Bio Roxy behållit sin identitet. Bio Roxy är i dag en kommunal verksamhet, och även om det tidigare funnits politiska diskussioner om huruvida skattepengar ska gå till en biograf, verkar det numera vara en icke-fråga. Många Örebroare är överens om att biografen har blivit en viktig del av stadens kulturliv.

Framtiden för Bio Roxy ser ljus ut. Med ett fortsatt starkt publikintresse och stöd från kommunen lär biografen fortsätta vara en kulturell mötesplats i Örebro i många år framöver.

Begin typing your search above and press return to search.
Select Your Style

You can choose the color for yourself in the theme settings, сolors are shown for an example.