Stipendiat Annie Persson

Stipendiat 2020 Universitet
Intervju med Annie Persson

Berätta lite kort om dig själv, din bakgrund och din nuvarande sysselsättning?

Annie Persson heter jag och är 24 år gammal, kommer från Örebro. Läser Civilingenjörsprogrammet i Industriell Ekonomi Örebro Universitet. Under 2021 läste jag en utlandstermin på Heriot Watt University. Har läst kurser på Heriot Watt University, Skottland. En av kurserna handlar om investeringar, en om business start-ups, nationalekonomi och en kurs om Skottland, deras kultur och historia. Jag tillhör båda fakulteten men åkte med handelshögskolan. Jag har arbetat under min studietid, som rekryteringsassistent på Academic Work, inköpsassistent på SAAB, projektingenjör på Trafikverket och sedan på KPMG.

Annie Edingburgh

Hur kom du i kontakt med Adolf Lindgrens stiftelse? Och hur fick du information om stipendiumet?

Jag hade hört talas om stipendiumet tidigare innan jag sökte redan under gymnasietiden. Det var då en tjej som gick i min klass som sökte och fick stipendium. På grund av henne tänkte jag att de var smart att söka, som student har man det knapert med pengar och har inte råd att göra vad man vill, speciellt inte när man inte bor hemma.Nu på universitetet hade jag glömt bort det sedan gymnasietiden och har inte tänkt direkt på Adolf Lindgrens Stiftelse, men det fanns ändå långt bak i huvudet. Att man kunde söka stipendium kom jag på och såg på hemsidan och fler ser det nog och söker informationen nu tycker jag. Jag såg även när jag ansökte att det även finns flera ändamål som ni ger bidrag till utöver studerande vilket jag inte visste tidigare.

Vad läste du på gymnasiet och var gick du i skolan?
Naturvetenskap på gymnasiet, med sprintinriktning. Jag kände att de inte var en idé att söka stipendium då och hade en föreställning om att man behövde ha högsta betyg i alla ämnen för att ha en chans vilket jag inte hade. I samband med det hade en kompis fått stipendium och man hade då en tanke om att det var betygsgrundande och fokus på motiveringen och hon var väldigt duktig på att uttrycka sig i så jag tänkte att jag inte hade just någon chans och sökte då inte på gymnasiet.

Som tur var visste fler föräldrar om stipendiet, och tipsade mig och andra att söka senare.

Hur ser dem ekonomiska förutsättningarna ut som student och hur såg det ut i din umgängeskrets?
2020 fick jag stipendium. Jag minns den hösten i och med att jag inte hade så många timmar inbokade på arbete och hade några veckor ofrivilligt där jag inte jobbade, kort uppdrag på Trafikverket och några timmar på Academic Work under denna tid. Jag fick inte in lika mycket inkomst som man vant sig vid med utgifter och hyra, bil och det ena och det andra. Det var välbehövligt och kom väl till hands med stipendiet. Mycket av stipendiesumman gick till mat och hyra skulle jag säga att pengarna gick till.

Bra med personer som inte har lika förutsättningar att stipendiumet når människor som behöver det och kanske har olika förutsättningar. Har man de extra svårt i skolan har man inte möjlighet att kanske jobba parallellt med studierna.

Berätta om dina studier, vad läser du och vad är ditt mål med utbildningen?
Äntligen börjar jag närma mig slutet och har två terminer kvar. Jag börjar känna mig klar med att plugga. Jag känner att jag står och trampar lite. Jag ser fram emot att bli färdig.

Management Consulting är spåret jag är inne på. Konsultbiten är jag inne på, att jobba projektbaserat, träffar nya människor och olika miljöer. Inriktat på ledning och strukturen och hur företag ska planera, vilken strategi och hur de ska styras i företaget. Jag är inne på det för variationens skull, utmaningen. Inte mitt kall i livet med begränsninggar, jag älskar att jobba med människor men föredrar att jobba med människor med samarbeten och inte ha personalansvar. Många tjänster inom management Consulting och traineeprogram lockar mig just nu.

Vad betydde stipendiumet för dig? Vad har stipendiet gått till?
Stor hjälp och väldigt välbehövligt. Mat och hyra skulle jag säga att mitt stipendium gick till. Det är väldigt uppskattat med bidraget från Adolf Lindgrens Stiftelse och framför allt i tuffa studieperioder och inte behöva stressa över ekonomi, studierna och jobb. Stipendiet gör att det löser sig ändå.

Du som nu studerat ett tag, vad skulle du tipsa framtida studenter om som du tagit lärdom av genom åren?
Jag skulle definitivt när det gäller studierna tipsa om att ligga i fas, hellre ligga före än tvärtom. Det bygger snabbt upp till ett berg som snabbt blir större. Jag skulle även tipsa om att jobba vid sidan av studierna. Det bidrar till att man får upp ögonen för vad man tycker om och jag har fått en känsla av vad för typer av arbetsuppgifter jag tycker om, det är viktigt att testa på och ta reda på vad man vill och när man väl söker så får man ett hum om vad man är intresserad av. Sedan skulle jag tipsa om att ta breaks, vara ledig och ha kul, det är viktigt att ha kul längs vägen, lära sig vad man tycker är roligt och då kan man nog anpassa det till yrkeslivet också. Hade jag gjort om det innan jag började plugga hade jag tagit kontakt med individer som är yrkesverksamma och fått information om arbetsuppgifter, även om olika utbildningar, jag hade sökt mer information i förtid. Det hade varit bra att få tips och veta hur upplevelsen verkligen ser ut. Precis nyligen lanserades det en app som heter Hitract, denna är toppen för just detta, att hitta vad det verkligen är man vill med sitt yrkesliv och ta kontakt med studenter/arbetsgivare. Tyvärr fanns den inte när jag skulle söka utbildning, men det är också något jag skulle rekommendera studenter/framtida studenter att använda.

Begin typing your search above and press return to search.
Select Your Style

You can choose the color for yourself in the theme settings, сolors are shown for an example.