Adolf Lindgrens jordbrukspris
Adolf Lindgrens jordbrukspris instiftades 2022 och är ett pris som årligen kommer att delas ut för att uppmärksamma en jordbrukare i Örebro län som gjort en särskild satsning inom hållbarhet och/eller innovation. Priset har som syfte att belöna och premiera en jordbrukare i länet som genomfört ett projekt som på något sätt främjar innovation och/eller hållbarhet. Det kan handla om nytänkande idéer kring verksamheten såsom ny teknik, digitalisering, utvecklade arbetsmetoder eller nya produkter och tjänster. För att kunna ansöka om jordbrukspriset behöver projektet vara realiserat och kunna utvärderas, det kan inte vara i planering eller idéstadie.
Genom målområdena innovation och hållbarhet skapar Adolf Lindgrens stiftelse förutsättningar för ett mer hållbart jordbruk och samhälle. Avsikten med Adolf Lindgrens jordbrukspris är att premiera en Jordbrukare som utmärkt sig och som också kan inspirera andra till efterföljd och till nytänkande.
Priset delas ut under hösten vid en festlig prisceremoni där vi också passar på att bjuda på inspirerande föredrag för de inbjudna.
Prisceremoni 2024
Den 23 oktober 2024 delades Adolf Lindgrens jordbrukspris ut för tredje året i rad. Ceremonin samlade omkring 40 jordbrukare, styrelsemedlemmar och representanter från kommunerna i Örebro län för en heldag fylld av föreläsningar och festligheter.
Efter att ordförande och landshövding Lena Rådström Baastad tillsammans med Jenny Ågren, VD för stiftelsen, hälsat alla välkomna, inleddes dagen med flera intressanta föreläsningar. Först ut var Fredrik Wirell från Hushållningssällskapet, som delade med sig av sin kunskap om diken och vattenanläggningar. Martin Jörgensen från Swedbank följde upp med en rapport om räntemarknaden och aktuella investeringar.
Årets pristagare, Joel Holmdahl från Rikkenstorp, bjöd efter prisutdelningen på en fängslande föreläsning om andelsjordbruk. Dagen avslutades med en utsökt middag som tillagades med lokala råvaror på Residenset vid Örebro slott. Sammanfattningsvis blev det en inspirerande och lärorik dag, där många nya kontakter knöts och deltagarna fick inspiration från varandras verksamheter.
Pristagare 2024 – Andelsjordbruket Rikkenstorp
Rikkenstorp, beläget i Ljusnarsbergs kommun, drivs av Joel Holmdahl med familj och bedriver andelsjordbruk med en varierad grönsaksodling. Gården, som är Örebro läns nordligaste och har anor från 1607, är en del av Ekomuseum Bergslagen med finnmarksmuseum och vandringsled. Här odlas ca 50-60 olika grönsaker på en säsong som ett 35-tal familjer sedan delar på.
Rikkenstorp utsågs till Årets inspiratör inom hållbarhet och innovation 2024 och belönades med en check på 100 000 kronor för deras inspirerande arbete med organisationen.
I motiveringen står bland annat att läsa:
”Projektet har en solidarisk tanke där alla bidrar efter förmåga både ekonomiskt och med arbetsinsatser. Detta bidrar till social hållbarhet. All odling sker giftfritt. Transporter hålls till en miniminivå eftersom medlemmarna bor i närområdet och att man också hjälps åt med leveranser. Genom att leverera grönsaker till Ljusnarsbergs kommun bidrar man till den lokala livsmedelsförsörjningen.”
Prisceremoni 2023
Den andra prisceremonin ägde rum den 21 oktober 2023 på Örebro slott. Likt föregående år inbjöds de som ansökt om Adolf Lindgrens Jordbrukspris och sökande som ansökt om jordbrukarbidrag. Inledningsvis hälsade ordförande och landshövding Lena Rådström Baastad och Jenny Ågren, VD för stiftelsen, alla välkomna till dagen. Dagen inleddes med föredrag från bland annat Sophie Zetterström, Handläggare på enheten jordbruksstöd på Länsstyrelsen i Örebro som berättade om betesmarker och om utvecklingen i länet. Vidare fick vi höra mer om jordbruk i ett förändrat klimat som presenterades av Line Strand som arbetar som växtrådgivare på hushållningssällskapet. Sedan följde prisutdelning och efterföljande lunch i Residenset på Örebro slott. Det blev en inspirerande och lärorik dag där flera jordbrukare fick möjligheten att lära känna varandra och skapa nya kontakter med jordbrukare som är verksamma inom liknande näringar i länet.
Pristagare 2023 – Harparboda gård
Edla och Joakim Andersson driver Harparboda gård som ligger 2 mil öster om Lindesberg. De bedriver lantbruk och entreprenadverksamhet och har uppfödning av stambokförda avelsdjur av rasen Angus. Idag har de ca 60 djur men siktar på att utöka.
Harparboda gård erhöll Adolf Lindgrens Jordbrukspris 2023 med en prissumma på 100 000 kr för deras projekt med att återta och låta djur beta på förskogad, igenväxt och lågproduktiv mark. De arbetar för att vårda och återskapa beten och naturbetesmarker genom att återta och nyttja den förskogade marken. Den högproduktiva åkermarken kan istället användas för att odla mer mat för human konsumtion. Harparboda gård bidrar till ett öppet landskap i en glesbygd där både naturvärden och kulturmiljövärden vårdas. Med ett stort driv och målmedvetenhet har Edla och Joakim som unga entreprenörer bidragit till hållbarhet på många olika sätt.
Prisceremoni 2022
Den första prisceremonin som gick av stapeln den 5 oktober 2022 på Örebro slott blev en inspirerande och givande dag för alla medverkande. Till prisceremonin inbjöds de som ansökt om jordbrukspriset samt jordbrukare i länet som de senaste åren beviljats jordbrukarbidrag från stiftelsen. Dagen bestod av föredrag av bland annat stiftelsens VD, Jenny Ågren, Carl-Johan Granqvist från Bredsjö Blå och Stefan Ljungberg, VD för jordbruksaktuellt. Efter föredragen följde en prisutdelning och efterföljande lunch i residenset på Örebro slott.
Dagen var väldigt uppskattad och det bidrog till både nätverkande möjligheter för jordbrukarna och ett tillfälle att utbyta idéer med varandra och bygga potentiella samarbeten.
Pristagare 2022 – En får tacka
Björn Johansson på Masmästargården blev årets inspiratör inom hållbarhet och innovation 2022 och mottog Adolf Lindgrens jordbrukspris med en prissumma på 100 000 kronor. Björn tillverkar fårglass under namnet ”En får tacka” på Masmästargården i Danshyttan, Lindesberg. Björn Johansson driver gården med hjälp av sin pappa Stig och Habibullah Noori som är anställd.
Björn arbetar med att utveckla recepten på glassen och Habibullah ansvarar för tillverkningen och paketering av alla de 14 smaker som finns av glassen. Glassen paketeras för hand i burkar vilket är ett omfattande och tidskrävande arbete. Verksamheten med fårglass påbörjades 2018 och man var då först med att introducera fårglass i Sverige. På Masmästargården producerar de även får- och nötkött, lammskinn och har vissa naturvårdstjänster.
En får tackas glass säljs via återförsäljare, marknader och event.