Stipendiat Gustav Kroona

Stipendiat 2020 Universitet

Intervju med Gustav Kroona

Berätta lite kort om dig själv, din bakgrund och din nuvarande sysselsättning?
Gustav Kroona heter jag och är född 1992. Jag har tidigare fått studerande stipendium 2020 men har även bott i Centralpalatset i två år. Jag har studerat ingenjörsprogrammet men med en kombination av teknik och ekonomi. Det var dels ett intresse men jag såg även att det fanns bra framtidsmöjligheter inom inköp, teknik och logistik. Just nu arbetar jag på TNG och är konsult på EuroMaint Rail AB. Trivs väldigt bra i rollen som säljkoordinator. Vi hjälps åt mycket, trivs väldigt bra i det härliga teamet och jag utvecklas mycket i min nuvarande roll.

Tidigare på min fritid har jag spelat innebandy, sitter i styrelsen i ÖSK numera och har tränat lite med dem. Lägger tid på egen träning och umgås med kompisar. Karriär och fokus på jobb som kom i vägen då jag studerat klart.

Kommer du från Örebro Län? och vad är det bästa med Örebro skulle du säga?
Jag är född i Göteborg, flyttade hit för många år sedan när jag var liten. Bodde i Fjugesta ett år om ens det då föräldrarna inte trivdes så bra så flyttade vi till Örebro. Genomgående under min studietid har jag bott i Örebro.

Vad läste du på gymnasiet och var gick du i skolan?
Läste yrkespraktiskt gymnasium där jag läste till rörmokare. Jobbade ett tag och sedan blev jag varslad. Jobbade på lager direkt efter och fastnade där och la ett stort fokus på innebandy under denna tid. Det var livet då och jag la mycket tid på sporten helt enkelt. Kände snabbt att det inte var rätt, det var en bra start, helt klart, hade högskoleförberedande linje trots allt på gymnasiet, tänkte att jag skulle plugga men frågan var när och var då. Hade praktik inom hantverkarbranschen som ledde mig in på det från grundskolan, idag vill jag inte tillbaka dit och kände det ganska snabbt redan då.

Hur kom du i kontakt med Adolf Lindgrens Stiftelse i första hand? Hur fick du information om att du kunde söka stipendium?

Jag har sökt stipendium tre gånger, och jag tror jag skickade in en fjärde ansökan också och de var alla digitalt men en som inte blev fullständig. Jag har sökt två gånger till universitetsstipendiet. Jag har läst ingenjörsutbildning och ekonomi, har två kandidater och tog examen under våren 2021. Studerat totalt fem år. Jag hade även storebror och hans sambo som sökt stipendium och fick tips. Trodde då att det var krångligt med adresshistoriken och därför skickade jag inte in den första, men sedan har det varit så enkelt digitalt och jag har tipsat de jag känner och pluggat med. Jag tror några inte orkar lägga ner tiden, det klart det tar lite tid att fylla i information, men det måste man lägga ner, det blir värt det! Antal timmar man lägger ner på ansökan är en otroligt bra timpenning som stipendiumet innbebär. Det gäller att sätta det i olika perspektiv. Såg lite annonser förra året och stipendiumet är ett bra bidrag för studentkassan.


Sedan hittade jag även lägenhet via stiftelsen i Centralpalatset. Såg huset när jag var liten, gick in och kollade under studieperioden där om det fanns något ledigt och jag tror det var helt i rätt tid, det kanske var så att många inte visste då att man kunde skicka in intresseanmälningar för bostad? För det gick snabbt för min del och min intresseanmälan kom in i rätt tid!

Berätta om dina studier, vad läser du och vad är ditt mål med utbildningen?
Jag tog examen våren 2021 och har en dubbel kandidat som ingenjör och ekonom. Läst olika kurser, senast ekonomikurser i Nationalekonomi bland annat och det var framförallt bredden som lockade mig. Jag intresserade mig inte för hantverkarbranschen under gymnasiet och kände snabbt att det inte var rätt.

Hur ser dina framtidsplaner ut? Vad gör du om 5 eller 10 år?
Det är svårt att svara på. Vissa delar i livet så är de lättare at svara på den frågan men där jag är just nu är den ganska klurig. Jag är öppen för möjligheter just nu i livet. Workrelated vill jag utvecklas och vi får se vart de leder. Det finns goda möjligheter internt där jag är nu och jag trivs väldigt bra.

Vad betydde bidraget för dig? Vad har stipendiumet gått till?
Andra gången jag fick stipendium fick jag veta att jag skulle flytta till en ny lghn i Centralpalatset. Det var en större lägenhet, köpte möbler och stipendiet gick nog till flytten i sig. Det har gått till diverse utgifter och sparande.

Du som nu studerat ett tag, vad skulle du tipsa framtida studenter om som du tagit lärdom av genom åren?
Om jag skulle få göra om min studietid, hade jag varit med mer i kårverksamhet och planera studieveckan lite mer. Jag var inte med på introduktionen, allt fokus var på innebandyn, det gick bra ändå, men det tog tid att komma in i klassen. Då var jag 23 och började plugga och bodde i Örebro redan så tyckte inte det var så viktigt då men det kan jag se tillbaka på i efterhand.

 

Begin typing your search above and press return to search.
Select Your Style

You can choose the color for yourself in the theme settings, сolors are shown for an example.